Choose language

Yrittäjä, älä jää talousvaikeuksien kanssa yksin – perintäkirje muistuttaa kummitoiminnasta

Yrittäjä, älä jää talousvaikeuksien kanssa yksin | Amili
4:45

Konkurssien määrä Suomessa oli viime vuonna ennätysmäinen, ja kehitys on jatkunut samansuuntaisena myös tänä vuonna. Ennen kuin yritystoiminta ajautuu lopullisesti karille, voisi moni pienyrittäjä hyötyä kokeneen kummin avusta. Tukeakseen vaikeuksien kanssa painivia yrityksiä Visma Amili ja Yrityskummit aloittivat yhteistyön.

visma-amili-blogi-03Suomen Yrityskummit ry on valtakunnallinen, yli tuhannen yrityskummin muodostama yhdistys, joka tukee mikro- ja pienyrittäjiä niin kasvukivuissa kuin liiketoiminnan alamäissäkin. Kummien kanssa yhteistyön aloittanut Visma Amili kohtaa sekin maksumuistutuksia ja perintäkirjeitä automatisoidessaan yrityksiä arjen haastavissa tilanteissa. Yhteinen halu auttaa pienyrityksiä toi toimijat yhteistyöhön, joka nyt konkretisoituu perintäkirjeissä:

”Kesäkuun alusta alkaen kaikkiin muistutus- ja perintäkirjeisiimme lisätään tietoa yrityskummeista ja ohjataan yrityksiä kääntymään heidän kokeneiden asiantuntijoidensa puoleen. Lisäksi kerromme ilmaisesta mentoroinnista Visma Amilin asiakaskirjeessä sekä suorissa asiakaspalvelutilanteissa”, kertoo Visma Amilin kaupallisten toimintojen johtaja Vesa Laurila.

EU-direktiivi ohjaa konkursseja ennaltaehkäisevään toimintaan

Sekä Visma Amilin että Yrityskummien toimintaa ohjaa vuonna 2019 annettu EU-direktiivi uudelleenjärjestelystä ja maksukyvyttömyydestä: yritysten tueksi halutaan tarjota toistaiseksi vapaaehtoisen soveltamisen piirissä oleva varhaisvaroitusväline (early warning system). Olennaista on näyttää suuntaa ja tehdä toimenpiteitä jo nyt, vaikka kansallinen lainsäädäntö ei varhaista varoittamista edellytäkään.

Asia on tärkeä, sillä mitä varhaisemmassa vaiheessa yritys havaitsee olevansa taloudellisissa vaikeuksissa ja ryhtyy tarvittaviin toimiin, sitä todennäköisemmin uhkaava maksukyvyttömyys voidaan välttää. 

”Auttamisen mahdollisuudet ovat parhaat, kun apua haetaan ajoissa. Silloin pelivaraa vielä on. Ja vaikka liiketoiminta ei lopulta enää olisikaan pelastettavissa, voi yrittäjälle olla apua Yrityskummien tarjoamasta maksuttomasta mentoroinnista”, arvelee Yrityskummien hallituksen jäsen Jussi Peltonen.

Avoin ja rehellinen rahapuhe on reaalimaailman vastuullisuutta

Yrityskummien kokemuksen mukaan moni suomalainen yrittäjä haluaa selvitä viimeiseen asti omillaan. Talousvaikeuksia hävetään, ja hankaluuksista puhutaan korkeintaan puolisolle. Se tekee auttamisesta vaikeaa. Molemmat yritykset haluavatkin edistää rehellistä ja avointa rahapuhetta Suomessa.

“Pyrimme tukemaan yrittäjiä niin, että he rohkenisivat ottaa vaikeitakin taloudellisia asioita käsittelyyn”, kertoo Visman Laurila.

Kielletyn aiheen leimaa halutaan kitkeä myös laajemmin, sillä avoin puhe rahasta, saatavienhallinnasta ja taloudellisista vaikeuksista on välillä vaikeaa myös alan ammattilaisille. Laurilan mukaan avoin puhe rahasta, saatavienhallinnasta ja taloudellisista vaikeuksista on välillä vaikeaa myös alan ammattilaisille. 

“Kun haastattelimme tilitoimistojen kirjanpitäjiä, kävi ilmi, että jopa heidän on välillä vaikeaa puhua maksuvaikeuksista asiakkaittensa kanssa. Haluamme luoda kulttuuria, jossa rahasta puhuminen avoimesti ja rehellisesti on paitsi sallittua, myös toivottavaa”, Laurila sanoo.

Yrityskummiyhteistyöstä on konkreettisata apua myös Visma Amilin asiakaspalvelun henkilöstölle: moni asiointitilanne helpottuu, kun asiakkaalle voi tarjota uutta väylää avun saamikseksi hankalaan tilanteeseen. 

Tukea on tarjolla myös kasvuvaiheeseen

Helpompaa auttaminen on silloin, kun yritys ei ole kriisissä. Yrityskummit tarjoavatkin yrityksille sparrailuapua myös esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin toimintoihin sekä liiketoiminnan laajentamiseen. Yli puolet Yrityskummien asiakkaista hakevat apua juuri kasvuvaiheeseen.

Visma Amili tukee myös tätä mentorointipolkua. Yrityskummien tarjoamasta avusta kerrotaan esimerkiksi uutiskirjeessä, joka saavuttaa nekin asiakkaat, joilla ei ole maksuvaikeuksia.

”Tavoitteenamme on, että suomalaiset yrittäjät olisivat laajemmin tietoisia tarjoamistamme palveluista. Moni yrittäjä on pahuksen yksin, ja me haluamme olla heidän tukemaan. Viimeaikainen konkurssiaalto kertoo siitä, että apua tarvitsevia yrityksiä on. Yhteistyö Visma Amilin kanssa on meille uusi tapa löytää heidän luokseen”, kiteyttää Yrityskummien Jussi Peltonen.

Suurin osa yrityskummeista on entisiä yritysjohtajia. He auttavat yrittäjiä erilaisissa tilanteissa, niin kasvuvaiheessa kuin kriisissäkin. Mentorointi on ilmaista.  

Jos kiinnostuit, lue lisää tai hae heti itsellesi yrityskummia.

Muita ajankohtaisia kirjoituksia